Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

14 August 2009

Tiket Free District 9 Hari Tu...!!!

Satu lagi movie yang aku tonton minggu ini di pawagam pada 12 Ogos 2009 hari tu.... DISTRICT 9..... Inipun dari tiket free yang adik ipar aku dapat tempohari.... Aku pergi tu untuk tayangan perdana.... So, dapat tengok awal dari orang lain.... Movie ni memang best giler dan lain dari yang lain.... Ia mengisahkan tentang seorang ketua ejen yang lurus dalam menjalankan kerjanye... Dia telah dilantik untuk menjadi ketua pasukan untuk mengeluarkan/pemindahkan mahkluk asing yang terdampar di bumi ini hampir 20 tahun dan ditempatkan di kawasan yang baru.... setiap pelusuk rumah penempatan tersebut dimasuki..... pelbagai cara dilakukan untuk memujuk penghuni untuk berpindah.... rupanye selama mereka ini tinggal di situ, pelbagai aktiviti mereka telah jalankan.... dan pelbagai masalah telah timbul... Dan di dalam kawasan ini juga terdapat manusia yang tinggal di sini tetapi menguruskan aktiviti haram dan geng samseng.... mereka ini tidak takut akan mahkluk asing tersebut kerana mereka ada senjata..... Sampai satu detik di mana Wikus telah terkena satu cecair yang dicipta oleh makhluk asing ini untuk tujuan menghidupkan jentera angkasa mereka pada muka Wikus. Cecair itu bertindak balas menukar sifat manusia kepada bangsa mereka.... Yang ketara, pertukaran pertama adalah tangan Wikus... Ianya bermutasi sedikit demi sedikit dalam badan Wikus.... Dengan perubahan tersebut, ketua Wikus yang juga bapa mertuanye bertindak untuk menjadikan Wikus salah satu ujikaji tentang senjata makhluk asing yang telah dirampas..... dan memberitahu anaknya bahawa Wikus tidak dapat diselamatkan, padahal dia dijadikan sebagai ujikaji..... Cerita ini sedih sebenarnye, di mana seorang yang sangat lurus orangnye terpaksa menjadi seorang yang terdesak untuk memberitahu bahawa dia telah dianiaya dan ingin menjadi seperti manusia semula kepada isterinye.... Inilah makhluk yang membantu Wikus dalam menangani masalah yang berlaku.... Bantuannya mungkin akan dapat dilihat 3 tahun lagi.... Dan makhluk ini juga yang mendapat bantuan dari Wikus.... Diakhir cerita ini, isteri Wikus mendapat sekuntum bunga dari kepingan besi yang dibuat oleh Wikus di rumahnye.... dan isteri Wikus hairan siapa yang sebenarnya memberikannye dan bunga itu dibuang begitu sahaja..... sebab isterinye berangkapan uaminye sudah tiada lagi.... tetapi hakikatnye sebenarnye, suaminye sendiri yang membuat kuntuman bunga tersebut tetapi struktur badan suaminye telah bertukar sepenuhnye menjadi seperti makhluk asing yang lain..... dia hanya mengharap kawan makhluk asingnye membetulkan semula keadaan yang akan mengambil masa 3 tahun lagi.... kesian Wikus.... kat situ aku tersentuh hati dengan pengorbanannye untuk terus hidup dalam buangan..... dan juga yang pastinye movie ini akan mempunyai sambungannye akan datang..... Aku bagi 9/10 bintang......
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...