Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

01 June 2012

Trip Bandung : Toko Kain Vogue Di Pasar Baru Trade Centre Bandung...


HARI  PERTAMA - Ini adalah kedai pertama dalam percutian di Bandung, Indonesia kali ini... Kedai @ Toko Kain Vogue... Di sini kain2nye memang berkualiti tinggi... Tingkat berapa tu aku tak ingat.. Tapi takpe nanti di akhir entry aku tentang percutian ni, aku aku buatkan list kedai2 yang aku kunjungi sebagai directory korang yer...


Kitaorang parking di tingkat atas Pasar Baru Trade Centre... Tak ingat tingkat berapa... Sampai sajer di parking, dah ada 2 orang berbaju oren tunggu kitaorang... Rupanye diaorang ni pekerja Toko Kain Vogue... Diaorang akan bawa kita menuju ke kedai mereka... Abang ipar aku dah call siap2 diaorang ni untuk escort rombongan kitaorang... So takdelah tersesat untuk ke kedai tersebut... Besar betul pengaruh abang ipar aku kat Bandung ni...

Di sini, kain2 untuk buat kebaya dan kebaya Indonesia memang banyak dan merambangkan mata sebenarnye... Kalau wife aku memang suka sangat kedai macam ni... Suka borong kain... 


Nampak tak berapa banyak kain2 yang korang boleh buat pilihan... Dan penerangan tentang kain juga akan dibuat oleh pekerja2 mereka ni... Sangat2 produktif...




Nampak tak wife aku tengah pening nak pilih kain yang mana... Macam aku, aku gilerkan kain2 untuk dibuat kain songket... Banyak sangat pilihan... Kain baju melayu aku ada kedai pilihan di Malaysia... 


Selain dari menjual kain, Toko ini juga ada menyediakan tempahan baju.... Yang bestnye, baju2 yang ditempah boleh siap dalam masa sehari jer... Kiranye hari ni ukur, esok pagi dah siap... Giler kan... Diaorang ni betul2 produktif dalam mencari duit ... Wife aku time ni tengah diukur untuk baju jubahnye dan beberapa jenis baju lagi.... Tak silap aku dalam 3 helai...


Ini anak buah aku pulak, sibuk mencari baju untuk bertunang... 


Aku tengok pun naik pening... Macam2 baju dia nak buat... Nak paw bapa dialah ni... Bila lagi, inilah masanye... Paw jangan tak paw....


Inilah dia x-abang ipar aku... Orangnye baik sangat... Sampai sekarang aku masih berhubung dengan dia dan dialah juga yang menguruskan persekolahan aku dulu semasa di Sekolah Menengah Vokasional Setalak Kuala Lumpur... Terima kasih sekali lagi Abang Wan...


Menurut pekerja di sini, abang ipar aku ni selalu datang ke sini untuk membeli kain... Sebab tulah dia rekomen Toko Kain Vogue ni... Kualiti dan service toko ni excellent... Siap buatkan air lagi untuk kita, sebut jer air apa....


Mak aku dah jadi Mem Besar dah time ni... Duduk kat sofa sambil pilih kain jer... Semua tu diaorang bawakkan... Mak aku yang untung sebab abang ipar aku belanja baju jubah sampai 2 helai... Tempah baru lagi... Siapnye esok.... Yang berdiri tulah tokey besar kedai ni... Dia akan datang pun semata2 bila abang ipar aku berkunjung ke sini... Dia sendiri yang akan entertain abang ipar aku ni bila aku tanya pada salah seorang pekerja di situ... Agaknye abang ipar aku ni ada share kot... Hehehehe... 


Ini salah satu kain yang aku pilih untuk dijadikan kain songket... Rambang mata aku sebenarnye nak pilih... Last2 aku pilih 2 jenis corak di kedai kain ni... Paling banyak memborong adalah wife aku, berjuta2 Rupiah habis kat sini sajer...


Toko Kain Vogue ni boleh aku rekomen kat korang sekiranye datang berkunjung ke Pasar Baru, Kota Bandung, Indonesia ni... Tak rugi... Kebanyakkan orang Malaysia selalu datang ke sini... Kain2nye berkualiti seperti Euro Moda, Gulati's dan seangkatan dengannye...



Lama tak bergambar dengan abang ipar aku sorang ni... Businessmanlah katakan... Susah sangat nak jumpa... Asyik ke sana sini dengan urusan rasminye... Budak2 kat sini kata bapak hartawan abang ipar aku ni....


Sukalah anak buah aku sorang ni bershopping kain baju... Kain2 juga, tempah dress pun buat juga...


Dah start telefon berbunyi... Start sibuklah tu... 


Bila dah banyak sangat membeli, mulalah lupa resit mana untuk kain mana... Yang tempah resit lain... Amek engko... Dekat 2 jam lebih juga dalam toko ini sajer... Banyak juga yang dibeli kat sini... Semuanye itu untuk hari raya tahun ini... Dah alang2 sampai, teruslah membeli.. Lagi pun dapat harga yang sangat2 menarik kat sini....


Info / Tips kali ini :

1.   KUALITI - Tak semua kedai yang besar2 di dalam Pasar Baru ini menjual kain yang berkualiti 
      tinggi... Mereka mencampurkan kain2 kurang kualiti dengan yang berkualiti sekali bagi 
      mengelirukan pelanggan... Itu diberitahu oleh pekerja dan tokey Toko Vogue ni... Bukan tujuan 
      menjatuhkan sesama sendiri tapi itulah hakikatnye perniagaan yang dijalankan oleh pekedai2 di 
      Pasar Baru ni... Diaorang siap test bakar lagi kain2 tersebut untuk membezakan yang mana tulen..


2.   SERVICE - Kalau korang mempunyai kenderaan, minta pekerja bawakan barang yang dibeli itu ke 
      kenderaan bersama2 supir... Biasanye supir akan bawakan barang yang dibeli ke kenderaan kita... 
      Dan parkingnye pun jauh sebenarnye bertingkat2 di atas... Supaya tak termengeh2 nak bawa 
      barang... Lagi lama korang di Pasar Baru ni, makin ramai orang dan susah nak bergerak 
      mengharung orang ramai... Lagi2 kalau hari Sabtu Ahad...


3.   PEMBELIAN - Rancang apa yang hendak dibeli betul2... Kemudian tanya pada pak supir kat mana 
      tingkat barang2 tersebut boleh didapati... Sebab di Pasar Baru ni, setiap tingkat mempunyai 
      barangannye tersendiri... Bab kain2 di tingkat lain, telekong di tingkat lain... Takdelah buang 
      masa... Lagi2 kalau kita dapat kedai yang direkomen oleh mereka2 yang pernah pergi, teruslah 
      pergi ke kedai tersebut, selain kita akan dapat diskaun dari kedai2 ini... Dalam masa yang sama, 
      usha2 jugalah harga kedai2 keliling... Sebab terlalu banyak kedai yang menjual barangan yang 
      sama...


Tapi yang aku respect peniaga2 di sini, diaorang seperti bangsa Cina berniaga... Mereka saling bantu membantu dan saling merekomenkan kedai2 lain... Itu yang aku sangat banggakan... Mereka mempunyai sikap tolong menolong dalam membangunkan ekonomi mereka... Tak seperti bangsa kita di Malaysia, kalau boleh nak tengok business orang lain rebah dan tutup.... 

Oklah kita berjumpa dalam next entry... Beberapa kedai lagi aku kunjungi pada hari pertama di Pasar Baru... Nanti aku ceritakan yer...



Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...