Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

02 June 2012

Trip Bandung : Kedai Telekong Yang Pelbagai Pilihan... Murah Tu...


HARI PERTAMA :  Dari Toko Kain Vogue di tingkat berapa entah, kitaorang ke kedai menjual telekong pulak... Aduiii kat sini pun naik pening juga kepala sebab terlalu banyak kedai yang menjual benda yang sama... Aku pun tak tahu macamana boleh tersangkut kat sini... Nama kedai telekong ni adalah TJA Collection II yang berada di Lantai 1, Blok B2... Rasanye direkomen oleh staff Vogue yang ikut abang iapar aku tu kot... Tak kisahlah tapi budi bicara dan penerangan dari budak yang jaga kedai ni sangat2 berpuas hati... 


Budak yang menguruskan kedai ni namanye Eka... Sangat peramah dan penerangannye jelas.... So dari penerangan tersebut barulah kita tahu yang mana satu hendak dibeli... Dan panduan tersebut boleh digunakan dan diteliti di kedai2 lain nanti... Peniaga di sini tidak lokek dengan ilmu...



Nampak tak Mem Besar sedang memilih telekong untuk diri sendiri dan juga untuk diberikan pada anak yang tidak ikut... Cuma kat kedai ni kehabisan telekong untuk kanak2 yang berwarna putih... Yang ada pun bercorak dan bergambar seperti yang tergantung... Gambar Sponge Bob lah, Shoun The Sheep lah... Agak hairan juga aku mengapa ada telekong2 macam ni... Lagi2 untuk dibawa sembahyang, siap ada gambar2 haiwan dan watak2 karton lagi... 

Menurut peniaga di sini, cara untuk mengajar dan memberi minat kanak2 untuk bersembahyang adalah dengan cara sebegini... Telekong tersebut akan nampak cantik dan menarik perhatian kanak2 untuk memakainye... Secara tidak langsung ia dapat mengajar kanak2 tersebut ke arah melakukan sembahyang 5 waktu...


Tapi aku teringat pada seorang peniaga di sini menyatakan kepada mak aku, dia menceritakan tentang seorang pembeli yang mana membeli telekong dengan banyak sekali tapi tidak tahu tujuan sebenar... "Beli untuk diri sendiri setakat 1-2 helai tidak mengapa, kalau beli banyak2 tapi tidak memakainya tidak berguna".... Emak aku setuju betul dengan kenyataan tersebut... Samalah juga beli yang cantik2 dan mahal2 tapi kalau simpan sajer tanpa menggunakannye pun merupakan satu pembaziran yang amat ketara...

Harga telekong di Bandung ini sememangnye murah... Kebiasaannye telekong dari jenis kain yang baik iaitu corak yang disulam, kalau di Malaysia menjangkau harga RM60-RM120 tapi di sini hanya dalam RM30-RM40 sahaja... Jauh lebih murah... Kalau dari jenis telekong corak yang ditampal lagilah murah tapi tidak tahan lama... Itu untuk harga 1 helai, kalau beli lebih banyak, lagilah banyak diskaun yang diberikan...

Hari tu emak aku hanya beli 2 helai jer dulu, wife aku pun sama 2 helai juga... Sebab abang ipar aku ajak makan tengahari pulak di luar Pasar Baru Trade Centre... Sebenarnye tak puas berjalan pun dalam Pasar Baru ni... Sebab lain kerana lama kat kedai kain Vogue sebelum ni... Aku cakap kat mak aku takpe, kita lama lagi di Bandung ni, nanti kita repeat semula...


Untuk Info / Tips kali ini :

1.  TELEKONG - Terdapat 2 jenis telekong yang dijual... 1 dari jenis sulaman terus pada kain dan 1 
     lagi sulaman tampalan... Yang baiknye belilah dari jenis sulamannye terus pada kain sebab lebih 
     tahan lama... Manakala yang sulaman tampalan pula, corak sulaman disambung pada hujung kain 
     dan jahit... Jenis ini agak murah tapi tidak tahan lama, kerana jahitan sambungan nye akan tertanggal 
     bila dah lama kita membasuhnye... Lagi2 kalau basuh guna mesin basuh...


2.  PENJUAL BARANGAN LAIN - Kebiasaannye semasa kita sibuk memilih barangan di sesebuah 
     kedai di dalam Pasar Baru ni, mulalah peniaga2 kecil seperti penjual cenderahati, ketayap, air 
     minuman akan berpeleseran keliling kita... Time2 ni aku agak rimas, lagi diaorang nampak kita 
     banyak memborong, lagilah diaorang akan ikut jer kita supaya kita membeli barangan diaorang ni... 
     Cuba elak secara baik, sebab terlalu ramai di kalangan mereka2 ni di dalam Pasar Baru... 
     Adakalanye cara mereka meniaga secara paksaan... Diaorang akan panggil kawan2 yang lain yang 
     menjual barangan lain untuk dioffer kepada kita... Time tu aku mulalah angin satu badan... Tapi 
     kena banyak bersabar, kena fikir mereka mencari rezeki halal bukannye mencuri atau mencopet... 


3.  WANG - Dalam masa tawar menawar di sesebuah kedai tu, janganlah terlaku leka dengan beg duit 
     dan beg tangan yer... Bukan apa, kenalah sentiasa berwaspada dengan orang keliling kita... Banyak 
     berlaku kes2 penyeluk saku dalam Pasar Baru ni... So sentiasa elert...


Oklah setakat ini dulu kisah di Pasar Baru Trade Centre... Tak puas berjalan sebenarnye sebab mengikut perancangan orang lain... Kalau ikutkan aku, sampai petang kat Pasar Baru sajer... Next entry tempat makan yang menarik di Bandung untuk makan tengahari sebagai panduan untuk korang yer...



Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...