Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

27 July 2009

Kuih Resepi Blogger Aku 'Raihanna'...

Hari Sabtu hari tu, macam biasa aku akan check semua blogger yang menjadi follower aku setakat ni... Untuk tengok perkembangan terkini dan topik2 hangat..... Sampailah satu blog ni, dan memang aku selalu masuk blog dia dari mula2 aku buka blog ni.... Seorang student kedoktoran di oversea... Yang seronoknye blog dia ni, walaupun dia merantau di negeri orang, dia tetap masak makanan Malaysia di tempat dia tinggal.... Bermacam2 resepi masakan dia buat kat sana.... semuanye sedap2 belaka.... dan sangatlah rajin dia memasak.... Sekarang nia dah balik ke Malaysia dan akan buat praktikal di sini.....
Masak air dengan pati sirap sehingga mendidih, kemudian masukkan sagu mata ikan.... gaul sehingga pekat dan kembang.... lepas tu masukkan gula pasir.....
Dan yang terkini dalam blog dia , dia bagi resepi tentang Kuih Sagu Mata Ikan... Alamak kuih favorite aku ni.... Selalunye aku akan beli kuih ni bila hantar wife aku ke office sebab ada makcik jual kuih dekat situ..... Dalam blog dia menerangkan bahan2 dan cara2 untuk membuatnye... mak aii senangnye.... Tapi beli lagi senang.... cuma makan dalam kadar terhadlah.... Dalam hati aku, wah boleh try ni.... Aku memang rajin masak kat dapur.... tapi yang ringan2lah... kalau yang berat2 tu aku serah tugas kat wife dan mak akulah....

Setelah dimasak di dalam periuk, dipindahkan pula ke dalam loyang untuk dikukus pula... Tujuan untuk mengembangkan lagi sagu yang telah dimasak tadi sehingga hilang putih2 sagu tersebut...

Akhirnye berjaya juga aku buat Kuih Sagu Mata Ikan aku.... 1st time buat tanpa bantuan sesiapa.... Bawa keluar untuk sejukkan.....

Yang ni petua mak aku, kelapa parut putih dicampur sedikit garam dan kemudiannye di kukus sekejap untuk mengelakkan cepat basi....

Kedua2nye telah siap sedia untuk dipotong dan digaul bersama.... Tapi pastikan kuih sejuk sedikit agar tidak berderai....

Sudah siap dah hidangan Kuih Sagu Mata Ikan aku, semuanye resepi daripada Blogger aku Raihanna.....

So, pagi tadi (Ahad) akupun bangun awal turun ke kedai runcit bawah rumah aku untuk membeli sagu mata ikan.... serta bahan2 lain untuk membuatnye.... Time tu wife aku tak tahu aku nak masak kuih ni... dia ingat aku nak beli je kat bawah.... sementara wife aku kemas bilik, aku dah separuh jalan dah buat kuih tu.... tinggal nak masukkan dalam kukus je....

Muka berlagak dari aku untuk wife dan mak aku..... Diaorang cabar aku kononnye pagi tadi.... Hehehe... menjadi juga....

Kemudian sagu tadi aku masukkan ke dalam kukus, settle dah... tinggal tunggu kembang je lagi.... wife aku tak sangka aku masak kuih hari ni.... aku ni kalau benda atau masakan yang aku minat aku akan usaha juga membuatnye... macamlah resepi dari blogger aku ni.... Rasa tak sabar je nak tunggu siap kuih ni..... Lepas tu bawa keluar dari kukus bagi sejuk dalam setengah jam baru potong dan gaul dengan kelapa parut.... Sementara nak sejuk, kelapa parut tu aku gaul dengan garam sedikit dan mak aku kata kukus sekejap dalam kukus supaya ianya lambat nak basi bila dan gaul nanti.... oooo petua masakan lah tu, baru aku tahu..... patutlah aku pernah nampak mak aku buat macam tu time masak kuih kasui.....

Bagi blogger yang mahukan resepi ni... aku cadangkan korang lawatlah blog Raihanna ni.... macam2 ada dalam blog kehidupan dia.... dalam kita berkongsi pengalaman dengan dia, kita juga dapat berkongsi resepi dalam blog dia.... banyak juga cerita2 menarik..... Selamat Mencuba....

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...