Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

30 May 2012

Trip Bandung : Dalam Flight, Apa Yang Perlu Dibuat...???


PERLEPASAN & KETIBAAN : Apa yang perlu dibuat sebelum dan selepas penerbangan... Kalau aku dah tentu nak bergambar dengan pramugara dan pramugari nyelah... Hehehehe... Lagi2 dari Air Asia X Indonesia... Hehehehe... Ini semasa sampai di Airport Bandara Husein Sastranegara Bandung, Indonesia... Dan aku merupakan penumpang terakhir keluar pesawat... 


Excited giler time nak berlepas ke Bandung, Indonesia hari tu... Nak tengok negara orang dan mencari pengalaman barulah katakan...


Boleh pulak family aku di belakang tunjuk peace masa aku snap gambar berlima... Tak perasan pun... 


Wife aku sempat juga snap gambar kapal terbang disebelah menggunakan iPhone dia... 



Tapi yang penting adalah yang ini.. Isi dulu borang kastam dan borang declair... Sangat2 penting... Ini bagi rakyat luar yang akan memasuki negara Indonesia... Dan borang ini akan diberikan oleh pramugara dan pramugari yang bertugas.... Selepas isi simpan baik2 untuk ditunjukkan kepada pihak imegresen / kastam Indonesia di airport nanti...



Adik aku boleh pulak nangis semasa kapal terbang take off... Dia kata takut dah lama tak fly.... Aduiiii... Mula2 tu tak tahu juga hal tu, patutlah bila aku pandang ke belakang mata dia merah...


Seat aku dan family ada 6 tempat yang dibooking, tapi seorang lagi tak dapat nak pergi... So kosong... Takdelah terasa sempit sangat... Alhamdulillah cuaca ketika penerbangan baik dan kami sampai di Airport Husein Sastranegara Bandung pada pukul 1.20 waktu Malaysia... Kira2 pukul 12.20 pagi waktu Indonesia...


Berikut adalah info / tips untuk anda :

1.  FORM - Pastikan anda telah menulis borang2 yang diberikan oleh pramugara/pramugari  sebelum 
     sampai.. Bukan apa, nanti takdelah terkial2 baru nak menulis bila dah sampai di sana...


2.  PEN - Bawa pen sendiri lebih baik dari meminjam... Senang sikit, cepat menulis...


3.  ARAHAN - Dalam penerbangan, selagi Captain kapal tak beritahu untuk matikan sebarang alatan 
     eletronik, korang nak bergambar, bergambarlah sakan.. Macam aku... Hehehehe...


4.  CHECK-IN ONLINE - Bagi mereka yang booking tiket secara online, baiklah korang check-in terus 
     secara online... So, masa di Airport boleh terus masuk ke pintu, takyah nak beratur untuk check-in...      
     Tunjuk jer boarding pass yang diprint sendiri melalui online... Senang dan melicinkan pergerakan     
     kita semasa di dalam LCCT...


Oklah sampai di sini dulu tentang percutian aku ke Bandung, Indonesia... Next entry, tentang hari pertama aku berada di Bandung, Indonesia dan apa aktiviti yang dijalankan...


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...