Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

30 November 2012

Trip To Bali Day 4 : Tibalah Masa Dan Ketikanye... Kecak Dance... Cak.. Cak.. Cak...!!!



Day 4 : Bali, Indonesia (13 Oktober 2012)
Acara : Kecak Dance (Petang-Malam)
Tempat : Uluwatu, Bali, Indonesia


Ini merupakan aktiviti terakhir aku sepanjang berada di Bali, Indonesia... Dan inilah acara yang memang aku tunggu2 dan menjadi impian sebenar aku untuk sampai di Bali ini... Iaitu menyaksikan persembahan Kecak Dance di Uluwatu...


Dari cliff tadi aku bergerak pula ke tapak persembahan Kecak Dance... Segala urusan tiket dan kemasukan adalah tanggungjawab Pak Yasa aku.... Tempat duduk pun dia yang aturkan...



Dapat jer masuk, orang dah ramai dah... Tapi kali ini mengikut Pak Yasa, tetamu yang hadir agak ramai... Yang aku duduk tu kiranye sempadannyelah... Tapi kumpulan demi kumpulan tetamu still lagi masuk ke dalam tapak persembahan dan terpaksa duduk di bawah untuk menyaksikannye...


Nampak tak makin ramai dan tetamu start dah duduk kat bawah...




Orang tua ni kiranye ketua @ pawanglah kot disepanjang persembahan... Dia akan membuat upacara pembukaan dan juga penutup...



 Memang ramai betul hari tu... Rasa macam sempit sangat untuk mereka buat persembahan...


Haaaa penari2 Kecak dah stat masuk untuk memulakan acara... Dari luar lagi kitaorang dah start dengar suara mereka menyebut "Cak... Cak... Kecak... Cakk..."..




Persembahan ini berlangsung hampir 2 setengah sebenarnye... Tapi tak rasa langsung masa tu berlalu...




Terdapat cerita sepanjang persembahan ini berlangsung... Ada Puteri Raja, Dewa2, Si Hanuman, Penglipur Lara dan beberapa watak lagi... Dalam bercerita tu mereka menari menceritakan kisah purba mereka...


Yang ini Dewa Burung ke aper aku tak ingat dah.... Kejap masuk, kejap keluar.. Kemudian masuk balik dengan penari2 lain...


Setelah beberapa babak selesai... Tempat pembakaran pawang tu di bawa keluar... 


Dan Si Hanuman ni boleh berada di mana2 sahaja takpe kita sedari... Macam sifat monyet betul...



Sebenarnye hero dalam persembahan ini adalah Si Hanuman itu bagi aku... Aksi pertempurannye di dalam babak tertentu memang mengagumkan... Sangat2 lincah...





Yang ini pulak salah satu lagi watak dalam persembahan tersebut... Ini kalau jumpa temgah2 malam ni mahu demam ni... Tapi bagi aku, kanak2 tak digalakkan sangatlah menyaksikan persembahan sebegini... Watak2 yang dipaparkan agak menakutkan bagi budak2... 


Nampak tak, tadi di tempat lain... Tiba2 dah ada kat sebelah korang...


Dalam pertempuran tersebut, Si Hanuman telah ditangkap dan akan dihukum...


Ditangkap, diikat dan dikepung dengan api... Time ni memang cantik pemandangannye...




Dan beberapa ketika, Si Hanuman dapat melepaskan diri dan terus mengamuk... Habis semua api2 yang berada di sekelilingnye ditendang dan dipijak... Perghhh... Seronok betul time ni... Bara api berterbangan...


Setelah selesai [ersembahan tersebut, Tok Ketua mereka merenjiskan holywater mereka kot untuk meminta restu dan memulihkan semangat mereka yang membuat persembahan tersebut...


Tetamu masih tidak berganjak menyaksikan upacara penutup itu dilakukan... Dan setelah pengacara membuat pengumuman yang persembahan tersebut telah tamat barulah kitaorang bangun... 


Sempat jugak aku dengan wife aku bergambar dengan penari2 Kecak Dance... Mereka memang spotting habis... Aku sangat seronok malam tu... Apa yang diimpikan telah tercapai...


Wife aku pun nak juga bergambar sebagai kenangan... Insyaallah tahun depan dalam perancangan untuk kembali sekali lagi ke sini...





Watak Si Hanuman ini jugak yang paling aku suka dan kagumi... 



Barisan pelakon dalam persembahan tersebut...


Gambar kenangan di pintu masuk para penari dan pelakon... Ada jugak yang interframe kat belakang tu... Salah seorang penari Kecak Dance tersebut...



Inilah dia Pak Supir aku sepanjang berada di Bali ni... Namanye Pak Bob... Jangan main2, wife dia orang Australia tau... Insyaallah aku akan kembali lagi ke sini untuk explore Pulau Bali ini... Sepanjang trip aku ini baru 50% jer yang dapat cover... Selebihnye akan datang...

Sebelum balik ke hotel, Pak Yasa bawa berjalan ke kawasan Jinbaran... Kawasan ini adalah tempat makan yang sangat2 romantik di tepi pantai... Sepatutnye plannye memang nak ke situ, tapi memandangkan badan aku dah penat sangat dan tak cukup angin, aku batalkan... Tak larat sangat... Lagi satu setakat yang boleh kita makan pun cuma seafoodnye ajer... Baik aku makan kat hotel ajer... Tapi lain kali aku datang, mungkin aku tak lepaskan peluang untuk merasa makan malam di sana...

Oklah tinggal 1 jer lagi entry tentang percutian aku di Pulau Bali, Indonesia kali ini... Moga apa yang aku paparkan dan ceritakan ini dapat menjadi panduan bersama bagi mereka yang merancang untuk bercuti atau honeymoon di Pulau Bali ini... 


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...