Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

29 November 2012

Trip To Bali Day 4 : Uluwatu Cliff Sebelum Tengok Kecak Dance....!!!



Day 4 : Bali, Indonesia (13 Oktober 2012)
Acara : Cliff Di Uluwatu (Petang)
Tempat : Uluwatu, Bali, Indonesia


Tak habis2 lagi aku ni dengan cerita trip aku di Bali... Bukan apa terlampau banyak gambar yang aku snap... Kali ini aku berada di kawasan cliff di kawasan Uluwatu... Kawasan ni berhampiran dengan tempat persembahan Kecak Dance yang popular tu...


Sementara menunggu masa untuk menyaksikan Kecak Dance tersebut, Pak Yasa (tourist guide) aku bawa aku dulu ke sini untuk melihat pemandangan dari cliff... Tingginya bagi mereka yang gayat, dinasihatkan takyahlah datang atau ke mari... Menakutkan sebenarnye...



Yang struktur di hujung cliff di seberang sana adalah sebuah temple dan di situlah juga aku akan menyaksikan persembahan Kecak Dance tu nanti... Tinggi gilerkan dari paras air laut...



Wife aku memang seronok giler time ni... Aku pun sama jugak... Tempat yang diidamkan terlaksana dan dah pun tertunai dengan jayanye... 


Sebagai photographer sambilan... Hehehehee...


Senyum tak sudah... 


Aku baru nak mulakan tugasan... Time ni kepala aku dah pening2 dah sebab tak cukup angin sebelum ni masa berada di pantai...


Uisshhhh jauh tu untuk turun ke bawah... Tapi memang pemandangan seperti ini tak dapat di Malaysia... So semuanye ini sesuatu yang baru bagi aku... Sangat2 kagum... Dan untuk info korang yang bakal datang ke sini, botol air dan cermin mata dilarang @ hendaklah disorok... Sebabnye di sini terdapat banyak monyet2 liar yang agak agresif... 

Sekiranye korang tengah memegang apa2 botol @ tin minuman, dengan sekelip mata ajer botol tersebut akan dirampas dek monyet2 liar ni... Datangnye dari semak2 yang berada disepanjang lorong yang kita lalui... Kita susah nak nampak monyet tersebut... Sama juga dengan cermin mata, kalau monyet2 tu ambik, confirm tak dapat balik sebab monyet2 tu akan bawa lari masuk ke dalam hutan...

So baiklah sorok dan simpan dalam beg tangan, itu pun kena zipkan betul, kalau monyet2 tu nampak tutup botol pun, confirm akan kena rampas punya...


Dalam setengah perjalanan ke temple tu barulah ada tembok batu ni... Sebelumnye kita akan berjalan melalui lorong tanah yang berada bersebelahan dengan cliff tu sajer... Itu yang aku katakan, siapa yang gayat tak disarankan ke sini... Terus ke temple untuk menyaksikan Kecak Dance tu...


Yang ini pulak di luar tembok yang dibina... Aku keluar dari tembok tersebut untuk snap gambar pantai di bawah tu... Seram sejuk jugak kaki... Lagi2 angin agak kuat jugak masa tu...


Haaa nampak tak tembok dan kawasan tanah tu... Tempat aku berdiri snap gambar tu adalah kawasan luar tembok... Gambar ni gambar candid dari Pak Yasa... 


Di hujung cliff tulah tempat aku bergambar pada mula2 sampai... Nampak tak kedudukan orang yang berada di sana... Cuma beberapa kaki sahaja dari tebing...



Dah penat berjalan menuju ke temple dan tempat persembahan.. Rehat kejap ambik angin...


Dah sampai diperkarangan temple di Uluwatu ni...


Seperti biasa, larangan masuk untuk pelancong... Cuma orang2 tertentu sahaja yang dibenarkan masuk... Bukan untuk pelancong... Harap maaf...


So lepas ni aku akan menuju ke tapak persembahan Kecak Dance... Dan waktu ini matahari dah start nak turun... Dan aku bergegas untuk mendapatkan tiket dan tempat duduk lepas ni... Tapi semuanye ini akan diaturkan oleh my tourist guide...

Oklah lepas ni entry tentang persembahan Kecak Dance yang dimaksudkan... Next entry yer...




Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...