Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

31 December 2013

Trip To Bandung : Day 4.... Pasar Baru Lagi, Factory Outlet The Oasis & McDonald Bandung... Sempat....!!!


Check-out hotel sudah, so beritahu pak supir yang nak ke Pasar Baru sekali lagi untuk cari telekong untuk bagi family... Dan salah satunye jugak nak cari kedai kawan Bandung dulu... Hari pertama ke Pasar Baru tak jumpa2 kedainye... Jenuh pusing2 setiap tingkat... Cuma dapat contact melalui Facebook jer malam tu... So dah dapat nombor kedai, hari terakhir di Bandung baru berkesempatan untuk ke sana... Dan akhirnye jumpa juga.... 


Nilah dia kawan2 Bandung aku, cuma seorang lagi yang tak jumpa sebab dia cuti.... Kalau tak dapat jumpa semuanye... Yang bestnye sebab diaorang akan berikan aku diskaun giler2 untuk telekong... Serius... Itulah gunanye berbudi bahasa dengan orang... Mintak diskaunnye sikit jer, tapi yang diterima lebih dari itu... Terima kasih my friends... Selesai di Pasar Baru, kitarang bergegas pulak ke The Oasis, Jalan Riau untuk ambil tempahan seluar... Tempahan jeans hari tu dah ambik dah... Sehari jer diaorang buat, 7 helai pulak tu.... Tu yang tempah lagi tu....


Sampai The Oasis, terus ambil tempahan seluar jeans... Sementara tu singgah kejap kat kedai perfumes... Kat sini perfumes beratus jenis ada... Dari yang lama sampailah yang paling baru... Kita minta jer bauan apa, nanti diaorang akan sediakan dalam botol... Harga memang murah dan baunye tahan lama seperti yang original... 


Brader ni tengah buat bancuhan perfume dan tengah botolkan... Terdapat 3 jenis botol mengikut sukatan yang kita nak... Aku beli 2 jenis bauan, wife aku 3 jenis... Best kan... Tak berani nak beli banyak2, nanti sangkut pulak kat airport... Tapi semua perfume ni kena masuk kargo... Handcarry tak dibenarkan sebab melebihi had yang dibenarkan... Selesai sudah dekat factory outlet The Oasis, kitaorang beredar pulak ke Kota Bandung untuk makan tengahari... 


Pusing punya pusing, sampai tak tahu nak makan apa lagi kat Bandung ni, tekak teringin pulak nak makan McDonald... So kitaorang pergi ke shopping mall Matahari... Boleh jalan2 kejap sementara nak tunggu masa untuk ke airport... 



Menu lebih kurang jer dengan McDonald kat Malaysia... Cuma kat sini takde promosi set Lunch & Dinner... So harganye normal jer... Puluh2 ribu yang tahan tengok tu... Seram pulak nak bayar, padahal lebih kurang jer harga kat Malaysia...


Dari ramai2 staff kat McD ni, sorang ni lawa betul dah macam model pun ada sekali tengok... 


Apa lagi, camera dah kat tangan, aku snaplah beberapa keping gambar dia... Malu kawan tu aku buatkan... Hehehehhee.... 



Tapi betul seperti orang kata, orang2 di Bandung ni memang lawa2 dan suka bergaya... Gaya pakaian up to date... Kalau kita jalan2 di shopping mall yang terdapat di Kota Bandung ni, gaya mereka tak ubah seperti kita di Malaysia dan Singapore.... Itu mungkin dari golongan yang pertengahan dan golongan yang berada... Tapi dalam masa yang sama juga, terdapat juga mereka2 yang sangat2 susah untuk meneruskan hidup... Dan yang aku respect, diaorang tak memilih kerja pun... Tak kira peringkat umur, selagi yang dilakukan boleh mendapatkan income, diaorang akan kerjakan... 

Kalau di Malaysia, golongan remaja kita masih lepak2 lagi dengan kawan sambil main PSP, lepak kat rumah main PS3... Melepak2 dengan motor... Rempit sana, rempit sini... Kalau diaorang ni dicampak kat Bandung atau Indonesia umumnye, kalau tak kerja jawabnye takde makan, barulah diaorang ni tahu... Lagi2 yang sibuk2 nak buat perhimpunan haram.. Mereka ni semua tak keluar negara untuk melihat kesusahan orang lain... Negara aman nak dibuat huru hara... Apalah punya otak...!!!

Oklah lepas ni, entry akhir kot untuk Trip Bandung 2013 aku kali ni... Tunggu....



Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...