Kali ni aku beli cuma 2 longgok jer.... Selalunye aku akan beli 3 longgok.... 1 longgok sederhana dan 1 lagi saiz besar.... Apa yang korang tengok di atas tu ada 3/4 lagi, lagi suku aku dah masak atas dapur.... Sebab aku cadang kat mak aku untuk buat 2 menu... Satu masak rebus dan satu lagi masak rendang..... Sedap.... Macam rendang kerang....
Apa2 pun operasi membersih.... Bab ni mak aku suka suruh aku buat sebab aku kalau bersihkan something memang mesti dapat kepujian... cewah.... Tapi sorry lah, makan masa sikit yer.... Habis suruh bersihkan sampai cantik..... kenalah ambil masa....
Kalau ketua tukang masak ada di dapur, yang mesti dijaga adalah kebersihan hakiki.... kalau tak nak telinga menanah, baik ikut perintah.... Kalau aku masak memang aku menitik beratkan kebersihan dapur.... sebab makanan yang nak dimasak tu kan nak dimasukkan ke dalam mulut.... kena bersih... Untuk menu pertama, aku handle.... sebab senang jer bahan2nye.... kalau yang lain tu malas sikit....
Menu pertama sedang berjalan dengan baik sekali.... macam susah sangat.... cuma bawang besar, serai yang dititik, cili besar yang dipotong panjang untuk bagi rasa tajam sikit, garam dan bahan perasa.... Senangkan..... Dari direbus kosong, aku suka macam ni lagi....
Chef Muz tengah menunjukkan tanda2 Lokan tu dah masak.... Bila cengkerangnye dah terbuka, itu kiranye dah masak dah.... Cuma semasa kerja membersih tadi, kita kena pastikan semua Lokan tadi dalam keadaan masih hidup.... sebabnye kalau kita tak memilihnye, Lokan yang mati akan merosakkan masakan kita.... bau dia dan rasanye memang kurang enak.... Dari banyak2 yang aku beli cuma sebiji jer yang mati... Dah aku keluarkannye awal2 pun.... Macamana nak tahu dia mati ke tidak, hanya pakar sahaja yang tahu untuk menentukan.... Tanya sama saya nanti.... hehehehe.....
Lokan yang sudah siap dimasak mengikut resepi aku dan mak aku sejak kecil.... Nampak tak..?? Ini baru 1/4 lokan yang dibeli yang masuk dalam periuk.... 3/4 lagi masih ada atas kabinet dapur..... Sedapkan rupanye.... Rasanye tak tahulah lagi..... Air tangan lelakilah katakan....
Inilah hasilnye menu masakan pertama dari Chef Muz untuk tengah hari ni..... Lokan masak rebus.... Cubalah resepi ni yer Cik2 dan Puan2..... Ianya boleh dimakan begitu sahaja dengan kuahnye atau kita boleh cicah dengan cili sos sebagaimana kita makan kerang rebus.... Oklah lepas ni aku akan teruskan menu kedua pula iaitu Rendang Lokan..... Tapi kali ni aku cuma ambil bab merebus Lokan separuh masak jer, yang lain2 tu wife aku dengan mak mertua dia pula bergabung tenaga.... Kalau harapkan aku jawabnye rendang jadi kuah karilah nampaknye.... Yang ini aku tak pernah mencuba.... sebab pakar2 ada.... oklah nanti aku sambung next entry pulak yer.... Selamat Mencuba......
8 comments:
suka makan siput remis...
cara masak pun sama macam lokan jugak.sedap...
cengkerang lokan tu boleh buat recycle tu...something related with art thingy...mesti cantek =D
To: Hazzy Ishak...
Ooooo iyer ker.... Siput remis tak pernah rasalah Hazzy.... Nak juga cari dan try kalau jumpa.... :)
To: Blog Anuar Kamaruddin™...
Iyerlah tu... Kalu cengkerang kepah oklah juga... tapi kalau Lokan tak pasti akan jadi cantik.... dahlah tu, besar gedabak pulak.... Tapi kalau tangan ada seni, apa2 pun boleh jadi yer Nuar... Nanti saya kumpulkan lain kali bagi kat Nuar yer... hehehe.... :)
wah!!meriahnya chef muz masak!
jim punxpernah msak benda tu tau..mkn pernah r..
abg pernah try fresh oyster tak? klu blum,u should try it..marvelous!
bgus jgk utk tnaga dalaman tau..hihihi..
waaa pandainye chef muz msk..
msti sedap ni..
To: Duke Luce Dell'amore...
Nak juga try, tapi belum ada kesempatan lagilah... memang teringin... lagi2 perah dengan lemon.... Oissshh sodap tu....
Tapi kalau teringat semula cerita Mr Bean tu, loya juga tekak... hehehehe.... Nanti saya try yer Jim.... Tahnia atas result UiTM tempohari... :)
To: Miss Hirose....
Alaaaa Miss Hirose, sapa2 pun boleh masak... senang sangan untuk sediakan.... Trylah nanti.... :)
Post a Comment