Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

15 May 2009

7.00 Pagi... Ada Phone Call....!!!

Wad Surgery 1, Tingkat 5, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia
Pukul 7.00 pagi... ada call untuk aku.... apahal ni....??? Ooooo... mak aku call.... dia kata bapa aku hari ni boleh keluar wad.... yeee.... bagus2.... Itu yang aku nanti2kan... Maknanya aku tak perlulah berulang ke HUKM hari2.... Yang kesiannya bapa aku, baring je kat katil... kalau kat rumah ni, boleh aku bawa jalan2 dengan wheel chair.... tengok tv... Konsert Akhir AF... makan yang sedap2... makanan hospital tak sedap... (tapi sebenarnya baik untuk kesihatan, diaorang masak tak melebih2 perasanya...)... aku selalu kerjakan lunch/dinner bapa aku kalu aku ada kat HUKM... sedap apa... cuma orang sakit seleranya kurang sebab tu tekak dia tak berapa nak terima makanan hospital... tu nasib baik kat HUKM... kalau hospital daerah, aku pun tak selera nak makan.... entah apa2 rasa.... pun aku dah try....
Sampai je aku kat wad, bapa aku dah siap pakai baju nak balik rumah...... mak aku punya kerjalah ni.... entah siapa yang tak sabar nak balik rumah entah....
Pukul 10.30 pagi, mak aku call semula confirm bapa aku boleh balik.... tapi sebelah petang sebab doktor takde buat masa ni untuk buat report pesakit sebelum boleh dibawa keluar... report dari mula masuk wad sampai keluar wad... maksudnya sampai hari ini... hari ni hari terakhir doktor menjalani exam mereka.... so aku ambil keputusan untuk ke HUKM selepas sembahyang Jumaat....

Nombor giliran semasa menunggu ubat untuk mak aku..... bapa aku punya kena ambil kat Farmasi Unit Kecemasan.... lain tempat....

Call anak buah aku Izzat untuk bantu aku bawa atoknya balik Flora Damansara.... dulu pun dia juga yang tolong... dia rajin sikit dan pandai handle masalah dengan cepat.... cewah bodek sikit ni.... Pukul 3.00 petang ambil dia di Damansara Damai... lepas tu terus ke HUKM.... Sampai di HUKM terus ke wad... wahhh... bapa aku dah siap... ni mesti mak aku punya kerja.... tak sabar2 nak balik.... banyak lagi prosedur sebelum bawa balik.... kena ambil borang dan report dari doktor dahulu... bawa ke kaunter bayaran di tingkat bawah.... lepas tu bawa pula ke farmasi untuk ambil ubat di farmasi bahagian wad kecemasan.... patah balik ke wad, tunjuk pada kerani wad untuk confirmation.... barulah boleh bawa balik..... Mudah je step dia kan... Tapi sebenarnya leceh dan makan masa yang lama....

Tengah menunggu giliran untuk buat pembayaran discharge wad bapa aku.... kali ni duduk wad selama 10 hari berjumlah RM735.50.....

Tapi sebelum itu, ada beberapa perkara di HUKM ni aku kena buat.... satu, adik aku minta tolong ambil ubat dia di farmasi.... ok, aku dah ambil... kedua pulak, kena ambil ubat mak aku pulak... tapi kad HUKM tak bawa, so kena dapatkan nombor ic mak aku dulu... bagi kat kerani klinik perubatan untuk semakan nombor id HUKM baru boleh ambil ubat kat farmasi.... kononnya dah selesai, sampai di farmasi... ambil nombor giliran tunggu sampai nombor naik.... bila dah naik pergi kaunter diaorang bagi untuk 2 minggu bukan 2 bulan... alamak kacau betullah.... selalunya 2 bulan sekali jadi takdelah selalu kena datang.... farmasi kata dapatkan kebenaran doktor yang bagi discription senarai ubat untuk batalkan discription tersebut dan dapatkan yang baru (2 bulan).... doktor pulak takde... last2 ada staff nurse yang bertugas dengan doktor tu cuba dapatkan doktor tersebut.... kesian aku tengok dia, berlari2 naik ke tingkat atas, sebab doktor tu ada dengan pesakit kat wad.... nasib baik....

Settle buat pembayaran... so, bapa aku dah boleh keluar wad dan balik ke rumah.... yeee....

Ambil kertas tu, balik semula ke farmasi untuk dapatkan balance ubat yang diberi.... akhirnya ubat mak aku untuk 2 bulan.... lepas tu aku pulak berlari dengan Izzat pergi settle kan hal bapa aku pulak.... lastly pukul 5.30 petang baru settle semuanya.... Dekat wad bapa aku dan mak aku ucap terima kasih pada doktor dan staff nurse yang menjaga bapa aku.... Izzat dan mak aku sorong bapa aku ke lobi wad kecemasan, aku ambil kereta kat parking HUKM.... bila sampai kat lobi aku tengok Izzat takde, tinggal mak aku... apahal pulak ni... rupa2nya masa mereka sampai kat lobi tersebut... mak ke atau Izzat ke terlanggar di bucu dinding hospital dan tabung urin bapa aku patah bahagian kuncinya... so, mak aku suruh Izzat ambil yang baru kat wad.... padahal boleh minta kat unit kecemasan je.... aku pergi ambil satu, si Izzat belum sampai2 lagi.... nak dekat kereta bertembung dengan dia... dah dapat dua.... gantikan kat situ juga, angkat bapa aku masuk kereta kemudian bertolak balik terus ke rumah aku..... perjalanan lancar walaupun ada kesesakan lalulintas dan juga road block oleh pihak polis di Mont Kiara... bapa aku selamat sampai ke rumah....

Bapa aku sengeh je kerjanya.... mentang2 dah keluar wad.... mulalah dia minta nak makan sataylah.... nasi goreng kampunglah.... kepak ayamlah.... tapi malam ni aku belikan nasi goreng kampung je dulu sebab hari tu dia ada minta....

Aku kacau bapa aku nak tidur.... saje sempit2kan katil.... bapa aku halau aku tak sudah2 , aku buat tak tahu je.... last2 tu dia cakap tidurlah kat situ......

Di rumah bapa aku terus baring di dalam bilik, tukarkan bajunya, lap badannya... lepas tu bagi bapa aku makan malam, makan ubat dan lepas tu dia kata nak rehat dan tidur..... Aku pulak sambung lagi kerja, membuat catatan dan menjadualkan semula serta mengindekskan ubat-ubatan bapa aku dan mak aku supaya tarikh2 appointment dan tarikh2 pengambilan ubat semula tidak terlupa.... tahun ni aku mempunyai jadual dan tarikh2 penting yang amat ketat... Dulu satu fail je, mak aku je tapi sekarang tambah seorang lagi pesakit iaitu bapa aku.... Macam tulah kalau takde adik beradik lelaki yang lain... aku sorang je anak lelaki dalam keluarga aku maka tanggungjawab berat kat aku.... adik beradik aku yang lain kalau nak tolong, tolonglah... takde jadi masalah untuk aku sebab aku yakin aku boleh buat semuanya.... Itu yang diaorang suka tu.... Cuma minta doa kepada Allah supaya berikan aku kesihatan dan kekuatan tubuh badan sepenuhnya kepada aku untuk handle mak dan bapa aku....

Gambar candid dari Izzat..... Dia tangkap pun aku tak sedar... ingatkan dia preview kamera dia....

Tengah mentelaah semua surat2 dan form untuk CT Scan pada 21 Mei dan untuk kemasukan wad semula pada 22 Mei ni...

Entah apa2 ubat yang aku kena uruskan... dulu uruskan ubat2an mak aku, sekarang ni tambah satu lagi tugas farmasi... untuk bapa aku pulak.... jadual ambil ubat dan appointment doktor akan datang....

Pukul 9.00 malam adik beradik aku yang lain datang rumah melawat bapa aku.... Hari ni, hari yang amat penat dan letih untuk aku..... badan sakit2, tulang belakang aku sengal2... dengan perut laparnya... rupa2nya aku belum makan dan minum apa pun hari ni..... adooi laparnya... Tapi segala yang dirancang dan diuruskan hari ini berjalan lancar dan selesai dengan jayanya.... Barulah boleh mengupdate blog.... mata dah ngantuk, badan dah letih maka aku minta izin untuk berehat dari kalian.... sekian.... zzzzzzz......zzzzzzz......

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...