Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

17 March 2014

Trip Bali 2014 : Hari Kedua, Misi Diteruskan Lagi.... Part 3...


Di Garuda Wisnu Kencana (GWK) ni agak lama jugak... Sebab kawasannye agak luas... Tapi apa yang korang nampak di hujung tu...??? Itulah Garuda yang diwar2kan dan menjadi tarikan utama ke GWK ni... Besar giler... Gilerlah siapa yang buat benda ni...



Besar gilerkan... Kagum aku dengan pembinaannye...



Puas hatikan... Dahsyat kemahiran orang Bali ni... Sanggup ukir batu untuk buat Garuda macam ni..


Itu adalah untuk anggapan aku pertama kali... Rupanye bukan batu yang diukir, sebenarnye adalah sejenis fiber yang tebal digunakan... Mati2 aku ingatkan ukiran batu... Kuang ajor tull...



Tapi still kagum dengan pembinaannye sebab ianya bukanlah satu kerja yang mudah seperti yang dijangkakan... Ia perlukan kemahiran yang amat tinggi... Bukannye dibuat dengan acuan... Ianya dilakukan secara manual dan menggunakan tangan serta ketajaman mata untuk membentuk sebegini rupa...


"Aaaaa... Kena gigit...." Kalau aku pulak, "Aaaaaa.... Aku tertipu rupanye...."


Seperti yang aku katakan dalam entry yang lepas, GWK ini adalah satu projek yang tergendala... So segala pembinaan di dalamnye terpaksa ditunda... Sebab tulah masih banyak lagi kerja2 yang tak siap... Jika ianye siap sepenuhnye, memang suatu tempat yang sangat2 menarik untuk datang ke sini...


Haaaa ini satu lagi struktur pembinaan yang tergendala... Pun giler punya besar....




Berikut serba sedikit penerangan tentang tempat ni... Tempat yang menarik untuk dikunjungi...


Nampak tak...??? Kepala kura2 terkeluar dari dinding batu... Yang ini adalah ukiran terus dari batu... Bukan dari fiber macam yang lain tadi... Kat sini dipanggil Plaza Kura-Kura....


Terdapat banyak kura2 dibela di sini... Tapi semasa lalu hari tu, sekor pun aku tak nampak... Hehehehehe.... Hairan sungguh...


Serba sedikit penerangan untuk Plaza Kura2 tadi.... Lepas ni sebelum keluar dari GWK ni aku sempat menyaksikan persembahan Barong Dance di sini... Dan rasanye sebab banyak sangat gambar aku akan kongsi dengan korang next entry yer... Tunggu....



Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...