Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

29 January 2014

Trip Bali 2014 : Hari Pertama Dah Start Jalan2 Sampai Ke Malam....


Dah settle urusan check in dan rehat sekejap... Terus keluar dari hotel merayap ke Kuta City... Tengok apa2 yang patut dan tengok perubahan yang ada... Tu yang bestnye kalau tiket awal pagi, so boleh jalan2 sekitar hotel dan beli apa yang boleh dibeli dulu sebelum ikut trip driver....


Kat sini kalau mat2 salleh dan minah2 salleh memang melambak2.... Ini di salah sebuah shopping kompleks di Jalan Pantai Kuta.... 


Ada Tony Roma's, tapi tak berani nak masuk sebab takde sijil halal... Hahahaha...


Sini memang syok sebab kawasan ni menghijau jer walaupun di tengah2 bandar... Concept Green Building... Kat sini barang2 kosmetik dan branded boleh dikatakan masih murah dibandingkan dengan harga yang ditawarkan di Malaysia...



Kebetulan ada promosi dan penerangan tentang hidupan liar di Bali ni... 



Wife aku memang akan wajib ke sini kalau datang ke Bali... Victoria Secret... Harga memang murah berbanding di Malaysia... Serius...  Entah apa2 lagi dia ambil hari pertama ni...



Aku pulak sambil2 wife shopping, lepak depan shopping kompleks ni untuk tengok sunset.... Tenang jer hati tengok matahari melabuhkan tirainye....



Dalam merayau2 di dalam shooping mall ni, terjumpa pulak kedai muzik... Masuk kejap, wife aku nak cari album Judika... Last2 aku yang beriya beli album dari Cindy Bernadette (Romansa)... Lagu jazzy2 sikit... Tapi sedap betul dialunkan dan dinyanyikan oleh beliau... Try google siapa dia... 



Dah penat merayap tadi lepak kat Chatime... Sama jer konsepnye seperti di Malaysia... Cuma ada penambahan beberapa menu jer... 


Settle di sini, kitaorang balik ke hotel semula... Dalam masa sama, singgah kejap beberapa kedai2 di jalan utama Kuta City.... Penggunaan lampu dan cahaya2 memang menyerlahkan lagi shopping mall ni...



Pemandangan deretan kedai2 di Kuta City ni... Jalan di mana terjadinye kejadian bom Bali 11 tahun lalu... Mula2 datang dulu tak tahu pun berlaku kat sini sebab takde kesanpun... Bila diberitahu oleh pak supir tentang perkara tersebut barulah tahu sampai sekarang....


Yang ini salah satu supermarket Matahari yang wajib aku singgah... Hampir setiap hari tu... Seronok tengok barangan yang dijual... Takde di Malaysia... Dan tempat aku beli kunyap2 untuk malam... Buah2 potong lah, air minuman, Teh Botol, Kopi ABC, Kopi Bali dan macam2 lagi...


Tengah survey The dari Kepulauan Bali... Untuk bawak balik nanti....



Kopi Bali... Macam2 jenis ada dijual kat sini... Untuk buat souviner pun boleh...


Kalau datang Indonesia, ini salah satu minuman wajib aku jugak... Coffee Soda... Sedap giler... Seakan2 rut beer pun ada jugak rasanye... Vanilla Coke pun ada jugak... Tapi memang sedaplah...


Air mineral diaorang jugak macam2 jenis... Tapi aku beli dari brand Aqua jer... Yang lain2 ni kurang sikit... Ada yang murah, ada jugak yang mahal... 


Yang ni pulak makanan wajib kalau datang ke Bali... Maklumlah nak makan sebarangan kat tepi2 jalan kalau malam2 ni susah sikit nak cari halalnye... Tapi yang dalam gambar ni pun aku tak beli pun, aku beli dari jenis Mee Sedap jer... Cuba korang tengok salah satu mee cup tu, tulisannye sama macam F&N kan...??!!! Eat & Go....


Ni dia kopi termahal di dunia... Kopi Luwak... Tapi aku tak pernah cuba pun... Tapi kali ni ke Bali aku nekad nak rasa jugak Kopi Luwak ni... Tapi bukanlah beli yang ini, nak pergi ke kebun kopi nanti... Nanti aku entrykan yer....


Yang ini aku tak sempat tanya dan tak tahu apa bendanye buah ni... Takde idea langsung macamana rasanye, untuk apa, cara memakannye dan macam2 lagi kemusyhkilan...



Malam pertama ni banyak beli makanan ringan dulu buat lapik2 perut kalau2 lapar tengah2 malam...  Hehehhehehehee.... 


Oklah dah puas merayau, dah beli apa yang patut dulu, perut pun dah kenyang, masa untuk balik hotel semula... Sebelah hotel aku ni, ada sebuah lagi hotel... Tapi hotel mewahlah siap ada restoran... Rekabentuk hotel dia best sebab banyak topeng muka dan katak... Katak...????

Oklah setakat di sini dulu.... Next entry ada lebih menarik...


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...