Takkan Baca Jer, Followlah Juga, Sepantas Kilat Aku Follow Balik...!!!

31 May 2011

Malam Tu Aku Diterkam Dek Hantu....!!!


Aku ni kalau dah lama tak jumpa anak2 buah mulalah gelisah... So satu malam tu aku pun ke rumah mereka di Damansara Damai.... Macam biasalah Melly kalau nampak aku mulalah nak melanyak aku cukup2.... Tak pada yang perempuan....




Yang adik dia Raja Kecik (Raja Harris) relaks jer bila tengok kakak dia tak tentu arah.... Buat tak tahu jer... Main sorang2.... Kalau aku tak layan Melly nanti dia lanyak adik dia....


Badan dah macam body builder sekali tengok.... Macam budak lelaki lasaknye... Panjat sana panjat sini... Yang jadi mangsa macam biasa, pastinye aku...



Macam nilah aku kalau jumpa budak2 ni.... Sekali sekala tu pasti dia akan lanyak aku cukup2... Esok2 kalau Raja Kecik pulak dah besar sikit, entahlah tak tahu nak cakap apa.... Yang pasti aku kena tunggu harinye....

JJCK : Steamboat Membuatkan Aku Stim... Ayat Tak Hingat....!!!!


Dah lama aku tak buat entry pasal steamboat... Sebenarnye terlampau banyak kali aku makan kat sini... Dan yang akhir2 ni masa adik aku Anor start praktikal 2 bulan kat MK Lands... Satu blok dengan wife aku.... Petang lepas ambil wife aku dan Anor aku terus ke Ikano... Alaaaa tempat biasalah, Ketam Village Steamboat di Ikano Power Centre....


Selalunye aku akan order Lamb Slide Set tapi kali ni aku order Wantan Set dengan kuah tomyam... Time ni tengah menuang bawang goreng ke dalam bekas....


Adik aku order Beef Slide Tomyam.... Minum air Lemon Juice...


Wife aku pulak order Wantan dengan Clear Soup.... Lepas tu dengan tambahan sayur, telur burung puyuh dan vegeball.... Tak lama lepas tu, akak aku pulak sampai untuk join sekali sebab kebetulan dia bekerja di department di IKEA.... Dekat pukul 8.00 malam juga aku kat sini.... Lepas tu terus balik....

30 May 2011

Cuba Teka Apa Yang Aku Masak Malam Tadi....!!!


Entah apa pulak malam tadi rajin sengat nak masak sesuatu yang dah lama aku nak buat... Kebetulan malam tadi aku ke Speedmart di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) nak cari barang dapur sikit, so teruslah beli bahan2 yang nak aku masak....


Aku masak Pudding Sagu Mata Ikan... Aku bab sagu2 ni memang berhantu sikit... Dulu aku masak Kuih Sagu Mata Ikan juga.... Kali ni pudding pulak... 



Inilah hasil masakan aku malam tadi... Padahal dah dekat pukul 9.30 malam, baru terajin pulak nak buat... Betullah kata orang tua2 dulu, 'Kalau Hendak Seribu Daya'....


Bahan utama dalam penyediaannye adalah Sagu Mata Ikan.... Yang halus tau, bukan yang kasar... Tak tahu pulak nama sagu yang besar tu.... Mata katak kot.... Hehehehe.... Yang ini dalam 300 gram jer...


Bahan kedua adalah Gula Merah untuk pemanisnye... Pakai sikit jer nanti... So pandai2 lah yer....


Selain gula merah, aku campurkan juga Gula Melaka supaya rasanye lebih sedap dan terasa lemak2 kelapanye.... Ini pun pakai sikit jer... Dua bahan ni kita cairkan dengan air yer... Buat air gulanye...


Kemudian kita ada santan untuk kuahnye... Kalau takde santan kita boleh gunakan Susu Cair atau Susu Sejat.... Macam aku kurang minum susu so aku pilih santan cair..... Ini terpulang pada tekak masing2...


Selalunye diaorang buat pudding sagu ni warna putih jer tanpa mewarnakannye... Tapi aku suka ianye berwarna hijau dan terasa pandannye... So aku tambahkan 2 bahan ni untuk Pudding Sagu Mata Ikan aku.... Ini pun terpulang kat korang... Nak warna hijau ker, merah ker, biru ker....


Dan untuk hiasan atau untuk merasakan sedikit kelainan, aku letakkan Buah Laici tin untuk kali ini... Ada orang letak buah Longan... Buah longan takde untuk kali ini, yang ada Laici so aku gunakan apa yang ada sajer....


Sebelum masak sagu tu, biasanye aku akan rendam dulu sagu selama 30 minit... Tapi basuhlah dulu sebelum merendamnye yer.... Sebab aku buat macam ni untuk mempercepatkan sagu tersebut kembang.... Itu cara akulah...


Bila dah nampak kembang dah sagu tersebut, bolehlah kita buka api dan start memasak dengan api yang perlahan.... Dalam masa yang sama kita masukkan 2 bahan pewarna dan perasa pandan tadi... Gaul sehingga sebati...



Sagu dah mula kembang sepenuhnye... Tapi kena sentiasa gaul supaya tidak berkerak... Tahap kerajinan yang amat sangat malam tadi ni.... Siap wife aku curi2 tangkap gambar lagi....


Bila dah mula kembang, boleh lah kita masak santan sebagai kuahnye.... Jangan terlampau pekat, boleh mendatangkan kolestrol pulak nanti... So campurlah dengan air dan sedikit garam.... Gaul supaya tidak terbit tahi minyak...


Ada juga yang buat, mereka gaul santan @ susu dengan gula merah terus.... Itu terpulang pada masing2... Kalau nak senang dan sekali kerja jer, korang campur jer terus semua bahan2 tersebut... Macam aku, aku suka ianye berasingan.... 


Bila dah siap, korang tangkap gambar dulu.... Hehehehe.... takdelah... Bila dah siap, sejukkan sagu dahulu sebelum dihidang atau dimasukkan dalam mangkuk... Macam aku, aku lebih suka dihidang dalam keadaan sejuk peti ais.... Nak makan panas pun ok juga... 


So, inilah hasilnye masakan aku di malam hari... Walaupun last minit punya masakan, agak berjaya jugalah untuk dijadikan Supper di tengah malam... Oklah, itu jer yang nak aku ceritakan aktiviti aku di hujung minggu.... Minggu depan tak tahu lagi nak masak apa.... Apa2 nanti aku entrykan untuk korang yer.... Selamat bertugas semua....



29 May 2011

JJCK : Starbuck Di Hati Ku... Sekali Sekala Apa Salahnye...!!!


Hujung2 minggu bolehlah melepak kat mana2kan...??? So minggu ni lepak jap kat Starbuck melayan adik, wife dan anak buah.... Melly kalau dengan aku pantang nampak Starbuck, mulalah kecoh nak Starbuck... Pakngah nak 'Starbab' katanye....


Nampak tak...??? Dah biasa dah dia kat sini, mula2 dia akan merayau cari straw dan tisu siap2.... Makngahnye dah ajar rutin kat sini...



Bila dah dapat punyalah kedekut... Taknak kongsi langsung... Tapi bila dah kenyang barulah nak offer kat orang lain.... Hehehehe.... Budak2....



Makngahnye sikit2 mesti pilih greentea... Oklah juga rasanye... Tak berapa manis kalau dibandingkan dengan perisa  Chocolate....




Macam nilah hujung minggu aku kalau keluar dengan Melly dan ahli keluarga aku yang lain... Jalannye pun tak jauh, dekar jer dengan rumah... Mana lagi kalau tak di Curve dan Ikano... Jauh sikit pergi One Utama... Tapi sekarang malas nak masuk One Utama sebab banyak kedai ditutup untuk major renovation.... Hampir keseluruhan OU lama.... Mungkin dijangka siap pada bulan Ogos ni....



Dah dapat apa yang diidamkan, senyum sampai ke telinga masing2.... Macam tulah aktiviti aku di hujung minggu... Ada ajer sebenarnye aktiviti2 lain kalau dah sampai kat sini... Mungkin korang pun dah biasa kat sinikan...?? So bagi mereka yang belum berkesempatan untuk datang ke Damansara ni, bolehlah merajin2kan diri ke sini yer... Banyak juga pilihan dan tempat2 menarik yang boleh korang kunjungi... Dan kalau2 ternampak atau terjumpa aku, jangan malu2 tegur... Aku ni peramah orangnye.... Hehehehe.... 


28 May 2011

Bila Chilabaey Turun Ke Dapur....!!!! Ambik Ko....!!!


Bukan selalu pun aku dengan wife aku masak.... Kalau masak pun bila hujung minggu jer.... Dulu2 yer, aku rajin masak untuk wife aku... Tapi jenis2 lauk2 yang bergoreng atau tumis2 air.... Kalau masak lemak ni aku tak pandai...


So untuk hujung minggu lepas wife aku cadang untuk masak Yom Yam Putih atau kalau kat tempat aku ni diaorang panggil Tom Yam Patani... Kalau yang merah atau bersantan ni aku kurang sikit sebab mesti sakit tekak lepas makan...




Macam biasalah, basic untuk tomyam ni mesti ada Batang Salari.....




Mesti ada Carot... Walaupun carotlah sayuran yang paling last aku akan makan.... Macam biasa aku akan bunga2kan... Hehehehe... Sajer jer sebab rajin....


Putik jagung pun aku masukkan dan juga bahan2 lain seperti tomato, kobis bulat, bunga kobis... Kadang2 tu aku masukkan juga cendawan butang atau cendawan tiram... Sebab terlupa nak beli so kekuranganlah sikit bahan2nye....


Selain itu bahan utama juga perlu ada, biasanye aku masukkan ayam... Jarang aku pakai udang ker atau sotong.... Kureng sikit.... Lagi2 kalau daging... Lagilah kureng....


Macam biasa masukkan sayur2 yang keras dulu, kemudian baru campakkan yang lembut2 dulu... Biarkan seketika sebelum api dipadamkan.... Sekarang dah senang dah, perencah2 segera dah melambak di pasaran... Campak jer apa yang patut... Selain itu juga dicampakkan daun limau purut, serai, cili padi dan air limau nipis untuk menambahkan lagi perisa yang ada....



Inilah hasilnye masakan hujung minggu aku kali ini.... Goreng telur dadar, buat sambal belacan dan masak nasi putih... Makan panas2 dah sure laki bini sebelah2 pun tak nampak... Hehehehe.... Oklah selamat berhujung minggu yer semua....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...